Жінка у суспільних відносинах козацької доби

Автор(и)

  • Ольга Піддубна Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

жінка; суспільні відносини; козацька доба

Анотація

У роботі проаналізовано соціальне становище жіноцтва в Україні у XVI–XVIIІ ст. Попри стереотипне уявлення щодо домінування патріархальних відносин у тогочасному суспільстві, історичний матеріал свідчить, що українські жінки займали активну позицію у суспільстві. На рівні з чоловіками вони могли брати участь у розвитку освіти, в культурному житті країни, впливали на політику, ставали на захист своєї батьківщини.

Посилання

Г. Л. де Боплан. Опис України / пер. з фр. Я. І. Кравця, З. П. Борисюк. Київ: Наукова думка, 1990. 254 с.

Жіночі студії в Україні: Жінка в історії та сьогодні: монографія / за заг. ред. Л. О. Смоляр. Одеса: Астропринт, 1999. 440 с.

Кривоший О. П. Жінка в суспільному житті України за часів козаччини: іст. розвідки. Запоріжжя: Поліграф-Просвіта, 1998. 68 с.

Ткач О., Пятницькова І. В. Жіноча розпуста та зрада у суспільній уяві українців у ХVIII–XIX ст. Вісник СНТ ДонНУ імені Василя Стуса. 2020. № 2. С. 137–141.

Таїрова-Яковлева Т. Г До питання про повсякденне життя представниць козацько-старшинських родин початку ХVIII ст. Український історичний журнал. 2008. № 3. C. 202–209.

Халебський Павло. Україна – земля козаків: Подорожній щоденник / упоряд. М. О. Рябий; післям. В. О. Яворівського. Київ: Ярославів Вал, 2009. 293 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-31