Ретроспектива російсько-українського військового протистояння

Автор(и)

  • Руслан Зелінський ПАТ «Вищий навчальний заклад “Міжрегіональна Академія управління персоналом”

Ключові слова:

російсько-українські війни; московська експансія; боротьба за незалежність

Анотація

Витоки російської агресії відносно українських земель можна віднести ще до початку ХІІ ст., коли Ростово-Суздальське князівство претендує на першість у Київській державі. Місцевий князь Андрій Боголюбський, прагнучи посісти київський престол, у 1169 р. вчинив руйнування та грабунок Києва.
Черговою віхою кривавого шляху Московії стали війни з Литвою в ХV– ХVІ ст. за київську спадщину. У цей час Київська держава втратила цілісність, а українські землі перейшли під владу Великого князівства Литовського та Речі Посполитої. Велике князівство Литовське, Руське та Жемайтійське, навіть з огляду на назву, було своєрідною конфедерацією, де українські (руські) землі жили повноцінним національним життям. Проте Московське князівство розпочало з Литовською державою війни, претендуючи на значну частину українських (руських) земель. Оскільки українська (руська) політична еліта та військові формування Великого князівства Литовського брали активну участь у цих війнах, є підстави віднести до них складову російсько-українського (московсько-руського) збройного протистояння. Адже боротьба йшла за київську спадщину.

Посилання

Брехуненко В., Ковальчук В., Ковальчук М., Корнієнко В. «Братня» навала. Війни росії проти України ХІІ–ХХІ ст. Київ: ПП Брехуненко Н. А., 2016. 247 с.

Указ Президента України від 14 квітня 2014 р. № 405 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/405/2014#Text

Указ Президента України від 30 квітня 2018 р. № 116 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 квітня 2018 року «Про широкомасштабну антитерористичну операцію в Донецькій та Луганській областях». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/116/2018#Text

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-20

Номер

Розділ

Секція 1. Війна Росії проти України: історичний та міжнародний вимір