Нагірний Карабах. Запровадження азербайджанської блокади 2022–2023 рр.

Автор(и)

  • Гаяне Бабаджанян Державний торговельно‐економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет

Ключові слова:

етнополітичний конфлікт; Нагірний Карабах; блокада

Анотація

Нагірний Карабах (Арцах) – особлива територія Закавказзя з довгою і трагічною історією. Етнополітичний конфлікт продовжується вже понад століття й іноді переростає у повноцінні бойові дії, котрі забирають життя молодих солдатів з обох сторін.
Єдиною дорогою, що з’єднує Нагірний Карабах з Вірменією та зовнішнім світом, є Лачинський коридор. Цей коридор був заблокований екологами з Азербайджану з 12 грудня 2022 р., що, зі свого боку, порушило доступ до основних товарів і послуг, зокрема і продуктів харчування, палива, ліків для мешканців Нагорного Карабаху, фактично помістивши їх у блокаду.
Вірменсько-азербайджанська боротьба за Нагірний Карабах триває вже понад 100 років, і за останні 20 років завершити конфлікт та примирити обидві сторони не вдається, незважаючи на значну кількість досліджень із зазначеної проблеми.

Посилання

Пасічник Ю. Проблема Нагірного Карабаху. Міжнародні відносини і туризм: сучасність та ретроспектива. 2013. Випуск 3. С. 32–33.

Алєксєйченко О. В. Участь Російської Федерації у врегулюванні проблеми Нагірного Карабаху. Іnternational relations. Political sciences. 2014. Випуск 3. С. 13–14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-21

Номер

Розділ

Секція 4. Проблеми війни та миру в міжнародних відносинах