Україна та Польща: досвіди сусідства

Автор(и)

  • Владислав Хижняк Приватне акціонерне товариство «Вищий навчальний заклад “Міжрегіональна Академія управління персоналом”»

Ключові слова:

відносини; партнерство; союз; розвиток

Анотація

Економічне співробітництво між Україною та Польщею, підґрунтя якого було закладено у період перебування двох держав у складі соціалістичного табору, зокрема й членства у Раді економічної взаємодопомоги, підстави для активізації та поглиблення отримало зі здобуттям ними політичної незалежності. Значний вплив на відносини сторін справив вступ до Євросоюзу (ЄС) Польщі (1 травня 2004 р.): відтоді, співпрацюючи з сусідом на своєму західному кордоні, Україна мусить зважати на його приналежність до спільноти та союзні вимоги й правила. Інтеграція до Європейського Союзу як один із головних пріоритетів зовнішньої політики України актуалізує проблему економічного співробітництва з державами-членами євроспільноти, чільне місце серед яких із повним правом посідає Республіка Польща (РП).

Посилання

Столяренко Д. Актуальність принципів Вестфалю на прикладі україно-польських відносин. Збірник матеріалів Міжнародної наукової конференції «Травневі студії 2020: історія, міжнародні відносини» / за ред. Ю. Т. Темірова. Вінниця: ДонНУ імені Василя Стуса, 2020. Вип. 5. С. 9–10.

Матеріали проєкту «Сто років сусідства» у публікації Збруч. Сюжет 3. Український інститут національної пам’яті. URL: HTTPS://OLD.UINP.GOV.UA/NEWS/MATERIALI-PROEKTU-UKRAINA-I-POLSHCHA-STO-ROKIV-SUSIDSTVA-U-PUBLIKATSII-ZBRUCH-SYUZHET-3

Чорна Н. Україно-польське економічне співробітництво. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2016. № 2. С. 31–42. URL: http://zt.knute.edu.ua/files/2016/2(85)/4.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-22

Номер

Розділ

Секція 7. Україна та Польща: досвіди сусідства