Масове вбивство у Ле-Параді 27 травня 1940 року: історія воєнного злочину та покарання за нього

Автор(и)

  • Михайло Акімов Національна академія внутрішніх справ

Ключові слова:

воєнний злочин; військовополонений; вбивство; покарання

Анотація

За рік збройної агресії проти України, що триває, не було, здається, жодного закону війни, що його не порушив би агресор. Ракетно-артилерійські обстріли та повітряні бомбардування захищених міжнародним правом об’єктів, розграбування приватної власності та культурних цінностей, масові вбивства, зґвалтування 279 та позбавлення свободи мешканців окупованих територій – на превеликий жаль, цей список можна продовжувати.
Одним із найбільш кричущих воєнних злочинів є вбивство військовополонених; красномовними прикладами є загибель захисників «Азовсталі» в Оленівці та розстріл Олександра Мацієвського. Утім навіть суспільний резонанс із закликами до негайної відплати не відкидає того факту, що кожен злочин сьогодні, у цивілізованому суспільстві (принаймні якщо ми говоримо про євроінтеграційні прагнення України), повинен мати своїм наслідком правосуддя і покарання, а не просто відплату. За таких умов зусилля правоохоронних органів України слід зосередити саме на ідентифікації підозрюваних у вчиненні злочину та доведенні їх вини у встановленому порядку. Прикладом цього можуть бути деякі події Другої світової війни та післявоєнного часу, коли воєнні злочинці були встановлені та понесли заслужене покарання.

Посилання

Convention on Laws and Customs of War on Land: adopted on October 18th, 1907. URL: http://avalon.law.yale.edu/20th_century/hague04.asp

Convention relative to the Treatment of Prisoners of War: adopted on July 27th , 1929. URL: https://ihl-databases.icrc.org/ihl/INTRO/305

Fry H. The London Cage: the secret history of Britain’s World War II interrogation centre. Yale University Press, 2018. 256 p.

Jackson J. The fall of France: the Nazi invasion of 1940. Oxford University Press, 2004. 296 p.

Jolly C. The SS massacre at Le Paradis, 27 May 1940: the vengeance of Private Pooley. Pen&Sword, 2020. 256 p.

Lane R. Last stand in Le Paradis: the events leading to SS massacrce of the Norfolks 1940. Pen&Sword Military, 2009. 229 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-22

Номер

Розділ

Секція 9. Історичні виміри зарубіжного світу