Гендерні проблеми підпільного руху часів Другої Світової війни

Автор(и)

  • Яна Заводяк Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

жінка; війна; підпілля; гендерні проблеми

Анотація

Активна участь радянських жінок у Другій світовій війні проявлялася не тільки в якості медсестр, санітарок чи працівниць тилу, а також як бійців у лавах Червоної армії та активних партизанок і підпільниць. Це було наслідком гендерної політики СРСР попередніх десятиліть. Становлення радянської державності у 1920–1930-ті рр. відбувалося під гаслом виховання «нової» радянської людини, і зокрема «нової» жінки. Важливою ланкою державної політики стала емансипація жінок, зокрема позбавлення економічної залежності від чоловіків. К. Кобченко зазначає, що гендерна політика більшовиків була тісно пов’язана з розпочатими ними соціально-економічними перетвореннями, і була не стільки наслідком власне жіночого руху, скільки впроваджувалася «згори» у межах реалізації радянського модернізаційного проєкту, коригуючись відповідно до державних потреб і політичних реалій [3, 61]. Емансипація жіноцтва, зокрема мобілізація жіночих ресурсів у соціальній та економічній сферах, у подальшому спричинила масову участь радянських жінок у подіях Другої світової війни.

Посилання

Білівненко С., Молдавський Н., Соляник Н. Радянська жінка в умовах другої світової війни. Наукові праці факультету Запорізького національного університету. 2012. Вип. ХХХІІ. С. 256–263.

Гінда В. Чоловіки й жінки у партизанських загонах. Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства: зб. наук. праць / за наук. ред. Г. Грінченко. Київ: ТОВ «Арт Книгп», 2015. С. 157–171.

Кісь О. Між особистим і політичним: гендерні особливості досвіду жінок-учасниць національно-визвольних змагань на західно-українських землях у 1940–1950-х роках. Народознавчі зошити. 2013. № 4(112). С. 592–599.

Кобченко К. Жінки як військовий ресурс тоталітарної влади: радянські гендерні стратегії перед воєнного часу гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства. Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства: зб. наук. праць / за наук. ред. Г. Грінченко. Київ: ТОВ «Арт Книга», 2015. С. 61–79.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-23

Номер

Розділ

Секція 9. Історичні виміри зарубіжного світу