Трансформація практик у навчанні та вихованні старшокласників: екологічна проблематика (постать гетьмана П. Полуботка, спогади іноземців та екологічні реалії сьогодення)

Автор(и)

  • Людмила Салагуб Інститут проблем виховання Національної академії педагогічних наук України; ГО «Центр освітніх ініціатив «Толока»

Ключові слова:

екологічна проблематика; трансформація практик; П. Полуботок; спогади іноземців; екологічні реалії сьогодення

Анотація

Зважаючи на реалії сьогодення, важливим є питання щодо формування в учнів старших класів екологічної компетентності. Сучасне зростаюче покоління має усвідомлювати рівень екологічних проблем через призму історичних наративів, участь у цікавих форматах занять / заходів, що передбачають використання інноваційних практик. Трендовою є інтеграція широкого спектру знань у контексті екологічної тематики та історичної ретроспективи (у межах продукування низки «красномовних» прикладів з історії України: політичні активності наказного гетьмана П. Полуботка, спогади іноземців про гостинність та «екологічну свідомість» українців тощо).

Посилання

Горобець В. М. Павло Полуботок. Серія: Гетьмани. Київ: ПП Наталія Брехуненко, 2009. 64 с.

Грінь С. О., Довбишова Н. О., Мананкова В. Л. Екологічне виховання дітей як внесок у майбутнє планети. Молодий вчений. 2016. Груд. № 12(39). С. 412–416.

Плохій C. Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності / пер. з англ. Р. Клочка. Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. 496 с.

Січинський В. Чужинці про Україну: Вибір з описів подорожів по Україні та ін. писань чужинців про Україну за десять ст. 5-е вид. Авґсбурґ: Павлович, 1946. 118 с. / Перевидання: Львів: Слово, 1991.

Віртуальний тур українськими музеями просто неба. URL: https://museums.authenticukraine.com.ua/ua/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-23

Номер

Розділ

Секція 10. Історичні виміри українського суспільства