Уродженець Уельсу в індустріалізації Донбасу. Джон Юз

Автор(и)

  • Роман Басько Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

Джон Юз; Донбас; промисловість

Анотація

Із 70-х рр. ХХ ст. в Донецький регіон інтенсивно проникав іноземний капітал [3, 93]. Одним із центрів його зосередження стала територія сучасної Донеччини, де було виявлено значні поклади корисних копалин. Цей аспект прискорив темпи розвитку не лише вугільнодобувної, але й залізорудної та металопрокатної галузей. Розробка власних надр дала змогу відійти від імпорту і стати більш незалежними у виробництві залізопрокатної продукції й кам’яного вугілля. Сукупність цих факторів зумовила виникнення акціонерних товариств, які очолювали вітчизняні, та іноземні представники. Серед них – «Дніпровське товариство», яке активно взаємодіяло з бельгійською компанією «Джон Кокерілл», «Південноросійське товариство», в якому панував французький капітал, «Новоросійське товариство» [3, 65, 77–78, 82].
Діяльність останнього пов’язують з ім’ям Джона Юза, який прибув на Донбас із Великої Британії. Знання про цю постать сприятиме науковому інтересу до історії Донецького регіону, який наразі потерпає від російського агресора. А досвід залучення іноземного капіталу до розбудови промисловості прислужиться у відбудові української промисловості в сучасних реаліях.

Посилання

Гайдук В. А. Юз і Юзівка. Донецьк: Фірма «Кардінал», 2000. 315 с.

Донік О. М. Із історії індустріального освоєння Донбасу (ХІХ – початок ХХ ст.). Київ: Інститут історії України, 2014. 60 с.

Куліков В. Підприємства й суспільство в заводських і шахтарських поселеннях Донбасу та Придніпровʼя в 1870–1917 рр. Харків: Вид-во ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2019. 400 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-23

Номер

Розділ

Секція 11. Особистість в історії та міжнародних відносинах