Становлення політичних і державно-політичних поглядів М. Міхновського

Автор(и)

  • Ірина Герасимюк Волинський національний університет імені Лесі Українки

Ключові слова:

М. Міхновський; політик; Братство тарасівців

Анотація

Метою дослідження є розкрити становлення політичних та державноправових поглядів М. Міхновського. Очевидно, що на формування політичного світогляду і державно-правових поглядів Миколи Івановича Міхновського впливала ціла низка факторів суспільного життя, побуту, родинних традицій та національних звичаїв кінця ХІХ століття. Атмосфера, в якій виростав хлопець, залишила фундаментальний слід у його розумінні та сприйняті навколишньої дійсності аж до кінця життя. Сучасні біографи основоположника українського самостійництва загалом сходяться на думці про те, що його дитинство і молоді роки надзвичайно стиснуто описані в наявній літературі [4, 19].

Посилання

Андрієвський В. Із минулого: 1917-й рік на Полтавщині. Берлін: Українське слово, 1921. 370 с.

Кухарчук О. С. Концепції державності в українській суспільно-політичній думці (кінець XIX – початок XX ст.). дис. … канд. політ. наук: 23.00.01. Кіровоградський держ. педагогічний ін-т ім. В. К. Винниченка. Кіровоград, 1996. 173 с.

Бутенко А. П. Еволюція поглядів М. Міхновського на українську державність та шляхи їх практичної реалізації. дис. … канд. іст. наук: 07.00.01. Київ: Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, 2005. 219 с.

Турченко Ф. Г. Микола Міхновський: життя і слово. Київ: Генеза, 2006. 318 с.

Мірчук П. Микола Міхновський. Апостол української державності. Філадельфія, 1960. 136 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-23

Номер

Розділ

Секція 11. Особистість в історії та міжнародних відносинах