Роль Е. Бенеша в міжнародних відносинах міжвоєнного періоду

Автор(и)

  • Валентина Матвійчук Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського

Ключові слова:

міжнародні відносини; Едуард Бенеш; Чехословаччина; Ліга Націй; Паризька мирна конференція; Мала Антанта

Анотація

Е. Бенеш – одна зі знакових постатей у чехословацькій історії. Він залишався міністром закордонних справ під час усіх урядових криз міжвоєнного періоду. Керівництво внутрішньополітичними справами він зберіг за собою і після обрання на пост Президента у 1935 р.
Із часом змінюється сприйняття особистостей, які в певний час перебували, так би мовити, в центрі історії. Кожне покоління дивиться на своє минуле дещо інакше, ніж попереднє. Отже, історики часом переоцінюють спадщину та вчинки осіб, яким їхні попередники присвоїли унікальний знак, позитивний чи негативний. Саме так сталося з ключовою постаттю політичної авансцени Чехословаччини та європейської дипломатії з кінця Першої світової війни та до початку «Холодної війни» – Едвардом Бенешем.

Посилання

Кріль М. Утворення і розвиток першої Чехословацької республіки: політичний і національний чинники. Міжнародний збірник наукових праць. Серія: Історія, міжнародні відносини. Тернопіль: Вид. ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2009. Вип. 2. С. 47–56.

Павленко В., Кудрявська Я. Мюнхенська угода як наслідок чехословацько-німецького протистояння. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 2010. № 103. С. 19–22.

Самотуга Ю. С. Утворення Чехословацької республіки у 1918 році. Країни Центральної, Східної та Південно-Східної Європи в історичному дискурсі Західної цивілізації: зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (7 квітня 2020 року). Полтава–Вітебськ, 2020. С. 101–106.

Beneš E., Paměti I. Od Mnichova k nové válce a k novému vítězství. Praha: Orbis. 2004. 531 s.

Marès A. Le séjour d’Edouard Bénès en France (1915–1919). Paris, 1975.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-23

Номер

Розділ

Секція 11. Особистість в історії та міжнародних відносинах