Особливості та міжнародна діяльність Айше Сеїтмуратової в еміграції

Автор(и)

  • Анастасія Кратюк Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Ключові слова:

Айше Сеїтмуратова; кримські татари; міжнародна діяльність; еміграція

Анотація

В умовах повномасштабного вторгнення Російської Федерації та окупації Криму у суспільстві збільшився запит на вивчення та осмислення історії кримськотатарського народу як частини історії України. Події травня 1944 р., коли комуністична влада провела операцію з депортації кримських татар із Кримського півострова до Центральної Азії, ознаменували подальшу боротьбу цього народу. Так, у 1956–1964 рр. відбулося становлення кримськотатарського руху за повернення до історичної батьківщини. І якщо спочатку представники руху, які належали до старшого покоління, ще намагалися діяти лояльно до радянської влади, то молодь виявляла радикальніші погляди та йшла на критику дій СРСР. У 1960-х роках у кримськотатарському русі з’явилася низка постатей, які відіграли важливу роль у боротьбі за права свого народу, однією з яких була Айше Сеїтмуратова.
Мета доповіді – детальний розгляд міжнародної діяльності Айше Сеїтмуратової та її внеску у боротьбу за права кримськотатарського народу.

Посилання

У микрофона Айше Сеитмуратова. Говорит Радио Свобода. 08.03.2021. URL: https://ru.krymr.com/a/ayshe-seimeratova-radio-svoboda-krym/29764246.html

Роль Айше Сеитмуратовой в движения солидарности крымскотатарской диаспоры США за возвращение соотечественников на историческую родину – Крым. Культура народов Причерноморья. 2008. № 144. С. 96–99.

Ніколаєць К. М. Рух кримськотатарського народу за повернення на історичну батьківщину у 60–80-х рр. ХХ ст.: історіографія. Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія. 2012. Вип. 20. С. 337–341.

Человек, который не мог молчать... Часть первая / под общ. ред. А. П. Григоренко. Харьков: ООО «Издательство права человека», 2015. 336 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-23

Номер

Розділ

Секція 11. Особистість в історії та міжнародних відносинах