«История украинского народа» О. Єфименко як виклик традиційної історії

Автор(и)

  • Іванна Коломійчук Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

жінка-історик; історична наука; критика; історія України

Анотація

Олександра Яківна Єфименко – історикиня, перша жінка-професор у галузі історії. Народилась 30 травня 1848 р. у с. Варзуга Архангельської губернії.
Серед її наукового доробку вирізняється фундаментальна узагальнююча праця «Історія українського народу», яка була видана у 1906 р. Проте історія її появи насичена доволі драматичними подіями, які відбивали тогочасний стан науки. Початок написання книги поклало оголошення у «Київській старині» у 1896 році, в якому український меценат Євген Чикаленко запропонував немалу суму грошей для того, хто зголоситься написати повну на той час історію «Южной Руси». Олександра Яківна була єдиною, хто зголосився на запрошення. На написання давалося два роки, сам текст мав містити приблизно 400 сторінок. Зважаючи на різні складні життєві обставини, історикиня не змогла вчасно завершити свій труд, і тільки в січні 1899 р. надіслала шість із семи розділів свого дослідження [1, 47].

Посилання

Капелер А. Самоучка, жінка, кацапка: Олександра Єфименко та Київська історична школа. Україна модерна. 2010. С. 46–76.

Ефименко А. Я. История украинского народа. Киев: Лыбедь, 1990. 512 c.

Стариков Г. М. Матеріали до біографій Петра та Олександри Єфименків. Сумський історико-архівний журнал. 2009. № VI–VII. С. 36–61.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-24