Праведники народів світу: Олена Вітер – жінка, яка хотіла врятувати життя

Автор(и)

  • Діана Гук Відокремлений структурний підрозділ «Рівненський економіко-технологічний фаховий коледж Національного університету водного господарства та природокористування»

Ключові слова:

Праведник народів світу; Олена Вітер; тимчасово окуповані території; рятівники; євреїПраведник народів світу; Олена Вітер; тимчасово окуповані території; рятівники; євреї

Анотація

Голокост був задуманий та спланований нацистсько-німецьким режимом на чолі з Адольфом Гітлером. Нацисти стверджували, що німецькі євреї зрадили Німеччину під час Першої світової війни та несуть відповідальність за її поразку, і водночас прагнули усунути євреїв та інші небажані групи з німецького суспільства. Починався Голокост із дискримінації єврейського народу, а закінчився тим, що мільйони людей загинули через національність. Євреїв відправляли в концтабори, табори примусової робочої сили, гетто. Ув’язнені в концентраційних таборах перебували в нелюдських умовах і піддавалися тортурам, голоду, в деяких таборах – медичним експериментам. Розповідаючи про Голокост, також слід згадати спротив діям німецького терору. Проти Голокосту боролися не лише євреї, а й свідомі представники різних націй. Людей, що рятували євреїв від Голокосту і не належали до пригніченої нації, називали Праведниками народів світу. Серед них є люди всіх конфесій і віку. У той період, коли їм загрожувала розправа, вони подали руку допомоги своїм сусідам. Наразі 2 659 громадян України удостоєні державою Ізраїль званням Праведників народів світу [4, 10]. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними та невідомими. Монахиня Олена Вітер була першою праведницею з нашої країни. Інших записували громадянами чи то Польщі, чи то СРСР. Вона ж, отримуючи почесне звання у 1976 році, наполягла на тому, щоб Україна була зазначена як її батьківщина [2, 53].

Посилання

47 допитів Матері Ігумені. Західня Україна під большевиками. Нью-Йорк, 1958. С. 399–403.

Винокурова Ф. Феномен Праведників народів світу: до питання людського виміру та людського вибору в екстремальних подіях нацистської окупації: питання мотивацій дій та вчинків. Праведники світу та інші рятівники під час Голокосту: приклад України у контексті: збірка наукових статей. Дніпропетровськ: Інститут «Ткума», 2015. С. 45–81.

Щупак І. Трагедія євреїв України. Національне питання в Україні XX – початку XXI cт.: історичні нариси. Київ: Ніка-Центр, 2012. С. 402–424.

Щупак І. Українські рятівники євреїв під час Голокосту. Праведники народів світу: довідник / за ред. І. Щупака. Дніпро: Український інститут вивчення Голокосту «Ткума», 2016. С. 8–15.

Масний В. Хто такі праведники світу та як їх вшановують в Україні. Пояснює історик. Суспільне. Новини. 14.05.2021. URL: https://suspilne.media/amp/130591-hto-taki-pravednikisvitu-ta-ak-ih-vsanovuut-v-ukraini-poasnue-istorik/

Добро в найстрашніший час. Історія Олени Вітер. Історична правда. 04.05.2016. URL: https://www.istpravda.com.ua/digest/2016/05/4/149072/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-24

Номер

Розділ

Травневі студії-junior. Героїчна історія України