Ментальні образи та деструкція українського суспільства в напрямі історичного вшанування

Автор(и)

  • Сергій Мельник Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

кургани, могильники, монументи

Анотація

Розуміння історичних процесів, що сформували деякі з ментальних образів нашого народу, дасть змогу коригувати державне управління, що відповідатиме потребам і духовній гармонії розвитку нашого народу.
Сучасна гібридна війна ведеться і в площині історичного вшанування минулого, тому для простих людей дуже дієве і переконливе на суто емоційному рівні побаченого образу без потреби аргументацій, на прикладі маніпуляції, питання: «Проти чого ви боретесь? Подивіться, яким пам’ятником вшанували Т. Шевченка при совєтах в Каневі 1939 р., а що збудувала для нього Україна?» [3]. Росія воює за збереження своєї колоніальної експансії, імперських наративів, удосконалених при совєтах. А народ України інтуїтивно відчуває, що це нас поглинає і знищує, тому дає йому відсіч. Тема, звісно, делікатна, але цю нашу інтуїтивну відмінність треба конкретизувати, щоб напрацювати пропозиції та конкретні кроки для захисту українських ментальних цінностей.

Посилання

История Киева. Київ: Изд-во Академии наук УССР, 1963. Т. 1. С. 47–48.

Кургани України. Ukrainian People. Ukrainian-Americam Magazine. August 2020. URL: https://ukrainianpeople.us/кургани-україни/

Христина Стебельська: квіти Кобзареві, які пам’ятаєш. NP_Ok/Flickr. URL: http:// www.flickr.com/photos/92077511@N08/sets/72157633944128641/

Толстой В. П. Ленинский план монументальной пропаганды в действии / отв. ред. О. И. Сопоцинский; Академия художеств СССР. Москва: Издательство Академии художеств СССР, 1961. 56 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-27

Номер

Розділ

Секція 5. Археологічні студії: виклики, досягнення, перспективи