Європейська політика США за президентства Джорджа Буша молодшого.

Автор(и)

  • Єлизавета Поліна

Ключові слова:

м’яка сила, жорстка сила, військова сили, контроль озброєнь, безпека, євроатлантична стратегія

Анотація

Тези присвячені актуальній темі міжнародних відносин – зовнішній політиці США в роки правління Дж. Буша молодшого. Головний акцент роботи зроблений на застосуванні адміністрацією Дж. Буша молодшого «м’якої сили» з метою поліпшення іміджу Сполучених Штатів, який похитнувся серед країн ЄС. Автор доходить висновку, що застосування «м’якої сили» не змогло пом’якшити той негативний ефект, який був викликаний домінуванням «жорсткого» підходу Буша молодшого у зовнішній політиці США. Підсумком роботи cтав висновок, що адміністрації Дж. Буша молодшого треба було не стільки вносити «м’який компонент» у зовнішній політиці США, скільки коригувати її основну «жорстку» лінію. Позиція ЄС та США часто відрізняється в питанні використанні військової сили, контролю озброєнь та екологічних проблем, але такі розбіжності не заважають підтримувати атлантичну єдність.

Посилання

Гавриков Д. Європейський союз як територія суперечностей. Світова економіка і міжнародні відносини. 2004. № 12. С. 88–90.

Демчук П. О. «Міжнародні відносини та проблеми євроатлантичної інтеграції: навч. посіб. Київ: ППП, 2004. 252 с.

Коварский Н. Особливості підходів ЄС і США до забезпечення безпеки. Оглядач – Observer. 2007. № 4. С. 74–78.

Ладний Ю. А. Вплив зовнішньої політики США Дж. У. Буша (2001–2009 рр.) на світову систему міжнародних відносин. Науковий вісник Дипломатичної академії України. Київ, 2011. Вип. 17: Зовнішня політика і дипломатія: погляд із ХХІ століття С. 198–203.

Уткін А. І. США–ЄС: два полюси два погляди. США-епі. 2005. № 7.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція 1. Сучасний міжнародний порядок: виклики, загрози, тенденції